رد شدن به محتوای اصلی

انتقاد سازنده بله اما تحقیر کوبنده نه !

تهیه وترتیب : محمد جواد عظیمی
آیا شما نیز گه‌گاه با سخنان انتقادآمیز خود موجب رنجش دیگران می‌شوید؟
آیا از ترس این‌که مبادا کسی را از خود برنجانید، در بیان مطالبی که آن را مفید می‌دانید، شک می‌کنید؟
پاسخ این پرسش‌ها اغلب مثبت می‌باشد چرا که مردم معمولاً‌ تمایل دارند انتقاد را به شکل منفی به کار برند و تعبیر و تفسیر کنند و یا به دلیل منفی بودنش از انتقاد کردن خودداری نمایند. اگر چند نفر را به طور اتفاقی انتخاب کنید و از آنان بپرسید « معنی انتقاد چیست؟» به احتمال زیاد خواهند گفت: «انتقاد اظهارنظری است مخرب، تحقیر‌کننده یا خصومت‌آمیز که هدف آن عیبجویی است.»
چرا انتقاد در مفهوم رایج خود دارای تاثیر تا به اندازه مخرب و منفی است؟
در انتقادهای متداول، انتقاد کننده معمولاً به شکلی غیرمنصفانه فقط روی نقاط ضعف انگشت می‌گذارد.
انتقاد به صورت متداول خود جریانی منحصراً‌ یکسویه است.
انتقاد نادرست احتمال رشد و پیشرفت را از بین می‌برد. این شیوه با تمرکز بر روی اعمال گذشته فرد روزنه هر نوع جبران و پرهیز از خطا را می‌بندد. وقت آن رسیده که در تعریف انتقاد تجدید نظر کنیم و بدین ترتیب مفهوم قبلی آن را تغییر داده، در روند انتقاد کردن و انتقاد شنیدن تحول و اصلاحاتی ایجاد کنیم. به تعاریف جدید توجه کنید:
انتقاد عبارت است از انتقال اطلاعات به دیگران به نحوی که افراد مورد انتقاد بتوانند آن را در جهت مصالح خود به کار برند.به قول ارد بزرگ : نقد و ارزیابی بی کینه ، پاداشی است که ارزش آن را باید دانست .
برای اینکه انتقادمان سازنده باشد و از آن احساس خشنودی کنیم، باید به یک پرسش کلیدی پاسخ دهیم: اطلاعاتی را که می‌خواهیم به فرد مخاطب بدهیم، چگونه بیان کنیم که از یک طرف مخاطب ما آن را بپذیرد و از آن سود ببرد و از طرف دیگر به بهبود روابط ما با او کمک کند "به عبارتی دیگر" چه بگوییم ؟ "و" چگونه بگوییم ؟"
این پرسش، اساسی مساله را از عیبجویی به حل مشکل تغییر می‌دهد.
برای طرح یک انتقاد سازنده و مؤثر باید موارد ذیل را مدنظر داشته باشید:
رفتار مورد انتقاد را مشخص کنید.انتقاد خود را تا حدامکان واضح و مشخص بیان کنید.
اطمینان حاصل کنید که اعمال و رفتاری را که مورد انتقاد قرار می‌دهید، قابل تغییر است. در غیر این‌صورت از انتقاد صرف‌نظر کنید.
از عبارت «نظر شخصی من این است» استفاده کنید و از تحمیل نظریات خود بپرهیزید.
واضح و شمرده سخن بگویید، به طوری که طرف مقابل انتقاد شما و دلیل مطرح کردن آن را بفهمد.
موضوع را طولانی نکنید و انتقاد را به سخنرانی تبدیل ننمائید، زیرا شنونده بی‌حوصله می‌شود و توجهی به آن نمی‌کند.
بکوشید انگیزه‌هایی برای تغییر رفتار پیدا کنید و خود را متعهد بدانید که انتقاد شونده را در حل مشکلش کمک کنید.
ضمن انتقاد سعی کنید به زبان آسان راه درست را نیز نشان دهید تا تاثیر صحبتتان افزایش یابد .
اجازه ندهید گفته هایتان از احساسات منفی شما رنگ بگیرد. مواظب باشید صدایتان بلند و لحن کلامتان خشن و طعنه‌آمیز نباشد.
ازحرکات خشم‌آلود، مانند گره کردن دست، اخم کردن، گره به ابرو انداختن و نظایر آن بپرهیزید.
حالت و رفتار شما می‌بایست گفته‌های شما را تقویت کند نه آنکه آنها را نفی کند.
با مشکلات و احساسات طرف مقابل، همدلی نشان دهید و شتابزده انتقاد نکنید.
کوشش کنید با پیش‌بینی واکنش‌های منفی شخصی که مورد انتقاد قرار می‌‌گیرد، از بروز آن جلوگیری کنید. جملاتی مانند: «می دانم که به من این اجازه را می دهید که در مورد … حرف بزنم، چون معتقدم که برای شما مفید خواهد بود». در کاهش واکنش‌های منفی مؤثر می‌باشد.
اگر نتیجه انتقاد خود را در رفتار انتقاد شونده مشاهده نمودید، وی را تحسین کنید.

کانون فرهنگی وهفته نامه عصر نو
http://www.asrenow.com/article/208/art4-208.html

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

کتاب سُـــــرخ 📕 Red Book

کتاب سُـــــرخ 📕 Red Book 62 Thought-Provoking Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani, The Weeping Philosopher 99 Famous Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani That Give A New Perspective To Life 54 Enlightening Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani For A Better World 22 Insightful Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani For The Sage 96 Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani 93 Inspiring Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani That Will Serve As Food For Thought 62 Thought-Provoking Quotes By The Philosopher Hakim Orod Bozorg Khorasani, The Weeping Philosopher Posted: 01 Feb 2021 07:18 PM PST آنکه بر کردار خویش فرمانروایی کرد و دلیرانه راه خرد و اندیشه را پیمود، بی گمان، آموزگار آیندگان خواهد بود فیلسوف حکیم اُرُد بزرگ خراسانی چه غم انگیز است به خردمندی با اندیشه ای به وسعت دریا، می گویند: تنها حق داری به اندازه یک لیوان بفهمی .. فیلسوف حکیم اُرُ

لابی ایران سوئد Iran & Sweden : ایران سپیده دم ، تاریخ است . ارد بزرگ

لابی ایران سوئد Iran & Sweden : ایران سپیده دم ، تاریخ است . ارد بزرگ شرکتهای برتر اینترنتی به انتخاب کاربران تغییر و تحولات در وزارت ارتباطات برنامه شورای فضای مجازی برای اینترنت ملی یک عکس امیدوار کننده از تهران شرکتهای برتر اینترنتی به انتخاب کاربران Posted: 29 Jun 2012 06:22 PM PDT شرکتهای برتر اینترنتی به انتخاب کاربران/ تست سرعت اینترنت با دانلود نرم افزار فهرست برترین شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای اینترنت در خردادماه امسال و براساس تست سنجش سرعت که از سوی کاربران اینترنتی انجام شده است در 3 بازه زمانی و 4 گروه اعلام شد. به گزارش خبرنگار مهر، مرکز توسعه مدیریت اینترنت - متما- هرماه شرکتهای برتر ارائه دهنده خدمات اینترنت را از لحاظ متوسط سرعت و کیفیت ارسال اینترنت از طریق نرم افزار سنجش سرعت ارزیابی می کند که در این زمینه از تستی که از سوی کاربران انجام شده کمک گرفته می شود؛ به نحوی که کاربران اینترنت با تست و اطلاع از سرعت واقعی اینترنت خود که از طریق دانلود نرم افزار ایرانی سنجش سرعت این

لابی ایران سوئد Iran & Sweden : ایران سپیده دم ، تاریخ است . ارد بزرگ

لابی ایران سوئد Iran & Sweden : ایران سپیده دم ، تاریخ است . ارد بزرگ ازدواج - آیا من باید کاری انجام دهم ؟ ارد حکیم کیست ؟ محل برگزاری سخنرانی های حکیم ارد بزرگ کجاست ؟ چگونه عشقم را فراموش کنم ؟ بی احترامی دختر 3 ساله ام ، نسبت به پدرش ازدواج با مردی که از همسر اولش دو فرزند دارد خودکشی اعتماد به نفس ندارم ازدواج - آیا من باید کاری انجام دهم ؟ Posted: 16 Oct 2013 01:23 PM PDT ازدواج - آیا من باید کاری انجام دهم ؟ با سلام دختری درس خوانده هستم علاقه شدیدی که الان حس میکنم عشق است به یکی از آشنایان پیدا کردم من ادم منطقی هستم او 4 سال از من کوچکتر است و هردوی ما اهل مراعات کردن روابط هستیم رفتار هردوی ما با یکدیگر بسیار رسمی و محترمانه است. در این میان توجه او را نسبت به خودم حس کرده ام ولی نمی دانم در چه حد است. از طرفی من چیزی از علاقه ام را بروز نداده ام . اولین باری که او را دیدم مطمئن بودم او را می شناسم و او را دیده ام و مدت یک هفته فکر میکردم او را کجا دیدم ولی کم کم مطمئن شدم او را جایی ندیده ام و احساس ه